στη διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών στη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, που πραγματοποιείται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι «οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων στη φύση δεν είναι ακόμα γνωστές και ενέχουν μεγάλους κινδύνους».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κυριότερη αιτία για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια κράτη δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα γεωμηχανικής με στόχο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι εντελώς απαράδεκτο ορισμένες κυβερνήσεις βιομηχανικών κρατών να εφαρμόζουν προγράμματα γεωμηχανικής χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση όλου του κόσμου», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης η Pat Mooney, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ETC.
«Δεν θα έπρεπε να κάνουν πειράματα στο περιβάλλον μέχρι να υπάρξει consensus στα Ηνωμένα Έθνη», προσέθεσε η κ. Mooney.
Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα κράτη που προχωρούν σε προγράμματα γεωμηχανικής είναι απρόθυμα να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Το θέμα πάντως θα απασχολήσει την IPCC στην επόμενη έρευνά της, τα αποτελέσματα της οποία θα δημοσιευτούν το 2013.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου