Επικοινωνία

ogantzos@gmail.com

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργασία με τον διάβολο

Παντού στο κόσμο, οι χρήστες του διαδικτύου διατηρούν κάποιες ρομαντικές ψευδαισθήσεις για τον κυβερνοχώρο. Οι περισσότεροι τρέφουν μια πλαστή αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, δύναμης, και ανωνυμίας. Κάθε τόσο όμως, βλέπουμε την παρείσακτη εισβολή κάποιων μηνυμάτων ή διαφημίσεων, που έχουν να κάνουν  με τις πιο προσωπικές μας συνήθειες. 


Έρχονται να μας θυμίσουν πως βρισκόμαστε κάτω από μια διαρκή ηλεκτρονική παρακολούθηση. Όταν οι εισβολείς ενδιαφέρονται μόνο για το εμπορικό κέρδος, η παραβίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή. Στη Κίνα όμως όπως και στη Ρωσία, το διαδίκτυο δεν παρακολουθείται από εμπόρους, αλλά από την αστυνομία.

Για αυτό και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικολόγοι της οργάνωσης Baikal Wave, δεν εξεπλάγησαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία κατάσχεσε τους υπολογιστές τους μαζί με  όλα τα αρχεία τους. Σε άλλες εποχές, η KGB θα τους έκλεινε σε ψυχιατρεία ως ψυχικά ασθενείς. Στη σημερινή «Νέα Ρωσία», οι διαφωνούντες του κυβερνοχώρου κατηγορούνται για … παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα μέλη της Baikal Wave χρησιμοποιούσαν υπολογιστές με λογισμικό της Microsoft. Με την κατάσχεση των μηχανημάτων, η αστυνομία θα μπορούσε υποτίθεται να ανακαλύψει αν το λογισμικό ήταν νόμιμο ή μη. Στην επιφάνεια, η συνεργασία μεταξύ Πούτιν και Microsoft μοιάζει παράταιρη. Είναι όμως; Η Microsoft επιμένει πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι, διότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη του Κρεμλίνου, ή τουλάχιστον ως παθητική συνεργασία. Στο παρελθόν, η εταιρία βοήθησε την αστυνομία σε έρευνες κάποιων ΜΚΟ. Το σίγουρο είναι πως οι Ρώσοι ακτιβιστές δεν θα πρέπει να βασίζονται στη Microsoft ως σύμμαχο στη προσπάθεια τους να φτιάξουν μια πιο ανοιχτή κοινωνία. Όμως η συμπεριφορά της Microsoft είναι σταθερή. Οι εταιρίες του διαδικτύου συμπεριφέρονται πάντα το ίδιο στα απολυταρχικά κράτη.

Το ιστορικό της Yahoo δεν είναι και τόσο καθαρό. Πρωτοστάτησε στη συνεργασία εταιριών υψηλής τεχνολογίας με καταπιεστικά καθεστώτα, όπως αυτό της Κίνας. Τα στελέχη της εταιρίας χρησιμοποίησαν την ίδια δικαιολογία, ότι πρέπει δηλαδή να είναι σύννομοι με τη κινεζική νομοθεσία.  Από τη πλευρά της, η Google, έμοιαζε για κάποιο διάστημα να συμβαδίζει με το μότο της Don’t be evil. Μάλιστα μετακόμισε από τη Κίνα στο σχετικά πιο ελεύθερο Χονγκ Κόνγκ το 2009, ως διαμαρτυρία εναντίον της κρατικής λογοκρισίας. Η φιλελεύθερη πολιτική της όμως δεν κράτησε πολύ. Μετά από μόλις 6 μήνες, τα λεφτά μίλησαν, με αποτέλεσμα η εταιρία να ξαναρχίσει να λειτουργεί στη Κίνα, με πλήρη λογοκρισία. Στο τέλος τέλος, η Google είναι αυτή που ντροπιάστηκε και όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Έτσι βλέπουμε πως οι Yahoo, Google, και Microsoft ακολουθούν τον ίδιο δρόμο: Η πρόσβαση σε κερδοφόρες αγορές νικάει την ηθική. Τα εργαλεία τους είναι πολιτικά ουδέτερα. Οι διαφωνούντες τα χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τα δημοκρατικά  τους αιτήματα. Η αστυνομία τα χρησιμοποιεί για να τους εντοπίζει και να τους κυνηγάει. Ούτως η άλλως οι εταιρίες κερδίζουν. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η ΙΒΜ στη δεκαετία του 1930, όταν πουλούσε υπολογιστές στους Ναζί. Οι Ναζί τους χρησιμοποιούσαν για να οργανώσουν μεθοδικά την εξόντωση των θυμάτων τους.

Θα πρέπει να μας σοκάρουν όλα αυτά; Το ότι οι εταιρίες προτιμούν το κέρδος από την ηθική; Αφού δεν είναι τίποτα άλλο παρά κερδοσκοπικές εταιρίες, όπως ήταν και η ΙΒΜ επί Χίτλερ. Μπορεί οι διαδικτυακές εταιρίες να καλύπτουν τα κίνητρά τους πίσω από ραφινάτες δηλώσεις και πιασιάρικα σλόγκαν, όμως τελικά δεν παύουν να είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί που απλά πουλάνε διαφήμιση.  Στη διαφήμιση και στην αυτοπροβολή, η επιλογή των λέξεων καθορίζεται από τις προσμονές του πελάτη, όχι από τη φιλοσοφία του μάνατζερ, που άλλωστε σπάνια διαθέτει.

Ο καπιταλισμός  βασίζεται στο δούναι και λαβείν. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με την αντιδεοντολογική και ανήθικη συμπεριφορά κάποιων κερδοσκοπικών εταιριών, οι οποίες ως αντάλλαγμα μας προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία. Εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από Ιρανούς που πολεμούν τη δικτατορία, ή Θιβετιανούς που υπερασπίζονται τον πολιτισμό τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη καταμέτρηση των εξοντωθέντων Εβραίων, ή για να σφραγιστεί μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η Microsoft στη Ρωσία και η  Google στη Κίνα, μας διδάσκουν πως ο καπιταλισμός, αν και αποδοτικός, δεν είναι ηθικός. Οι επιχειρηματίες είναι από τη φύση τους πλεονέκτες. Αν δεν ήταν θα χρεοκοπούσαν. Μια ανοιχτή κοινωνία δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί, ούτε να επιβιώσει με έντιμους επιχειρηματίες. Η ελευθερία παραμένει κτήμα αποκλειστικό, ελεύθερων και αγωνιζόμενων ανθρώπων.

(SA – The Moscow Times)
www.antinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου