Στην Πανηγυρική συνδιάσκεψη των Δελφών για τον νέο Νόμο Πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσία του Πρωθυπουργού για να τονιστεί η σημασία του γεγονότος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει έναν νέο Νόμο Πλαίσιο .
Νωρίτερα, στις 26/6, είχε ανακοινώσει περίπου τα ίδια στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Η πρόταση περιέχει διάφορα θετικά στοιχεία όπως αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία, διεθνοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ/ΤΕΙ και σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης προβλέπεται νέο μοντάλο διοίκησης, «νέα ταυτότητα» για φοιτητές και καθηγητές. Για την καλύτερη παροχή και λειτουργία της εκπαίδευσης θα υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή συνένωση ή/και κατάργιση τμημάτων και σχολών, με ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων και όχι πιά της πολιτείας.
Όλα αυτά ηχούν ευχάριστα στ’αυτιά και προσωπικά θα τα χαιρετούσα αν δεν πίστευα ότι πρόκειται για παγίδα πασπαλισμένη με μη εφικτά ευχολόγια. Καμμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η υπουργός όμως ξεκαθάρισε ότι χρήματα δεν θα δοθούν για τις αλλαγές που προβλέπονται. Ακόμα χειρότερη είναι η σημερινή εικόνα (χωρίς τις μεταρρυθμίσεις). Μείωση 10% φέτος στον τακτικό προυπολογισμό των πανεπιστημίων (ήδη έχουν γίνει αυτές οι περικοπές) και άλλο 10% για του χρόνου. Μείωση 50% στις δημόσιες επενδύσεις για φέτος, που σημαίνει ξεχάστε ό,τι έχει σχέση με κτιριακές υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό κλπ. Εξακόσια εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) αδιόριστα γιατί λείπουν, και θα λείπουν για πολύ καιρό ακόμα, τα αντίστοιχα κονδύλια.
Βαφτίζει η κ. Υπουργός αυτοτέλεια των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων την πλήρη εγκατάλειψή τους από την πολιτεία. Ακόμα χειρότερα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια μόνα τους θα αποφασίζουν από δω και μπρος (μέσω Καλλικράτη) ποιά τμήματα των ΑΕΙ η ποιά ΤΕΙ ολόκληρα θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν σε περίπτωση που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες κλπ. Οποία τεράστια υποκρισία. Όταν η πολιτεία (όλες οι κυβερνήσεις από το ’81 και μετά) η ίδια με το έτσι θέλω (δηλαδή με το θέλω ψήφους!) έσπειρε δεκάδες άχρηστα ΑΕΙ και κυρίως ΤΕΙ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τώρα δεν θέλει να πληρώσει το πολιτικό κόστος (απώλεια ψήφων) του κλεισίματός τους, ρίχνει το μπαλάκι στα ανώτατα ιδρύματα. Οταν η ίδια η υπουργός κατάργησε πρόσφατα τη βάση του δέκα στις εισαγωγικές εξετάσεις για να «επιπλώσει» ιδρύματα που δεν δικαιολογούν την ύπαρξή τους με φοιτητές και σπουδαστές της τελευταίας ανθυποστάθμης χάριν ψηφοθηρίας και μόνο, (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με 70 μέλη διδακτικό προσωπικό και μηδέν, ναι μηδέν, σπουδαστές) έρχεται τώρα και λέει στα ΑΕΙ/ΤΕΙ βγάλτε εσείς το φίδι από την τρύπα και βαφτίζει αυτό αυτοδυναμία.
Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η κ. Διαμαντοπούλου είχε προαναγγείλει εξάμηνη δημόσια διαβούλευση που θα άρχιζε τον Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωνόταν τον Φεβρουάριο του 2011. Στους Δελφούς ανακοίνωσε τρίμηνη (!) διαβούλευση μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε γύρω στον Φεβρουάριο ο Νόμος Πλαίσιο να είναι νόμος του κράτους. Γιατί τόση βιασύνη και πρεμούρα; Πώς είναι δυνατό μέσα σε τρείς μήνες να γίνει σοβαρή συζήτηση για ένα τόσο μεγάλο θέμα με τόσες πτυχές και τόσες φιλόδοξες αλλαγές.
Ποιους κοροιδεύει η κ. Υπουργός; Εμάς δυστυχώς και μάλιστα ανερυθρίαστα. Μετά το απερίγραπτο φιάσκο της κατάργησης της βάσης του δέκα στις εισαγωγικές, που η ίδια θέσπισε, έχει γίνει φανερό ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί ο γεωγραφικός χάρτης κατανομής σχολών και τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ στην επικράτεια, με συγχωνεύσεις ή/και κατάργηση τμημάτων. Εδώ όμως έρχεται το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα, πολιτικό κόστος. Αφού, όπως είπαμε πιό πάνω, οι κυβερνήσεις από το ’80 και μετά έσπειραν κάθε πόλη και χωριό με σχολές και τμήματα, για ψηφοθηρία και μόνο, έρχεται τώρα η ώρα του εξορθολογισμού και της κατάργησης πολλών από αυτά. Και βιάζεται η κ. Υπουργός να απαλλαγεί από αυτό το βαρύ φορτίο με το τεράστιο πολιτικό κόστος και να το μετακυλίσει στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Έτσι το καλοκαιράκι και το φθινόπωρο που θα έχουν ανάψει οι καυγάδες, απερίγραπτοι καυγάδες να είστε βέβαιοι, για το τι θα καταργηθεί και τι θα συγχωνευτεί, η κ. Υπουργός (και η κυβέρνηση μαζί της) θα μπορεί να απολαμβάνει το εσπρέσσο ή το καπουτσίνο της χαλαρά και έξω από την κλωτσοπατινάδα.
Για τα υπόλοιπα φιλοδοξα και ωραία, που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ καθότι «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν» ποιός ζεί και ποιός πεθαίνει, πολιτικά εννοώ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου